Kyle Stolk

In januari 2010 diende zich bij de NK junioren korte baan in Heerenveen van uit het niets ene Kyle Stolk aan. Als junior 3 kaapte hij gouden medailles weg voor de neus van verbouwereerde jaargenoten. Een eendagsvlieg uit Ierland? Nee, een blijver, die zich later zou vestigen in Nederland in de omgeving van Eindhoven waar de beste omstandigheden om tot een topzwemmer uit te groeien waren. De zoon van een Zuid-Afrikaanse moeder en een Nederlandse vader, die een deel van zijn leven doorbracht in Ierland en daar de basis legde voor een zwemloopbaan, groeide uit tot een aanwinst voor het Nederlandse zwemmen.
Dat bewees hij met talrijke Nederlandse leeftijdsrecords, waaronder enkele onaantastbaar lijkende toptijden van Pieter van den Hoogenband. In 2011 en 2012 droeg Stolk het KNZB-tenue bij de EYOF in Trabzon en de EYOF-vervangende wedstrijd in Dublin.

Na zijn Nederlandse titel op de 100 meter vrije slag in Eindhoven 2013 koos hij bij de EJK in Poznan voor zowel de 100 als de 200 vrij. In Polen behaalde hij zilver op de 100 meter. Bij zijn tweede EJK-deelname in Dordrecht 2014 werd van hem verwacht dat hij wel ‘eventjes’ goud zou winnen op beide afstanden, maar wat betreft de 100 meter draaide dat uit op een teleurstelling.
De mentaal weerbare Stolk revancheerde zich echter op de dubbele afstand en voor een uitzinnig thuispubliek pakte hij het goud!

Een maand later moest de Europese Jeugdkampioen weer aan de bak bij de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing. Temidden van de beste zwemmers uit de hele wereld behaalde hij daar het zilver op de 200 vrij en was finalist op de 100 meter.

Na WK-deelname in Kazan 2015 met o.a. een finaleplaats en Olympische kwalificatie op de 4×200 meter vrije slag estafette veroverde Kyle Stolk als het ware een ‘basisplaats’ in de Nederlandse ploeg en de 800 meter estafette. Zijn erelijst telt nu een Europese titel op deze estafette en een Olympische finaleplaats op dit klassieke onderdeel in de zwemsport. Stolk maakte de trilogie aan toernooien in 2016 vol met 12 starts bij de WK korte baan in het Canadese Windsor en vervolgde daarna zijn loopbaan met de WK in Boedapest en een nazomer/herfst in het Swimming World Cup circuit van de FINA.

Bron: zwemkroniek.com

Comments are closed.