Op uw plaatsen…

Tips voor een snellere start

Om snel te kunnen starten, is een goede voorbereiding noodzakelijk. De start begint namelijk niet pas na het startsignaal.

Start tijdens het inzwemmen

Tijdens het inzwemmen is er (bijna) altijd een sprint-baan beschikbaar waar je alvast een start kunt oefenen. Maak hier gebruik van! Zo kun je namelijk al even kennismaken met het startblok. Want, zo weten de meeste zwemmers, het ene startblok is het andere niet. Soms is het startblok erg glad. Soms kunnen je handen het blok niet vastpakken zoals je gewend bent. Soms is het startblok heel klein. Allemaal dingen waar je niet pas achter wil komen op het moment dat je race begint!

Als je er tijdens de start bij het inzwemmen achter komt dat er iets niet zo is als jij gewend bent, heb je de tijd om aanpassingen te doen. Dit zorgt ervoor dat je straks tijdens je race weet hoe jij toch een goede en snelle start kunt maken.

Doe een reactiespelletje

snelle startWe zijn niet allemaal even snel van het blok af. Soms kun je dit ook echt zien! De reactietijd is de tijd die je nodig hebt om van het blok af te komen als het startsignaal is geweest. De reactietijd wil je zo kort mogelijk maken want zo word je totale zwemtijd korter!

Om dit voor elkaar te krijgen kun je voor je race wat reactiespelletjes doen. Zo ben je alvast alert en wordt je reactietijd sneller. Doe dit spelletje wel echt vlak voor je race en niet al een uur van tevoren.

Een simpel voorbeeld van wat je kunt doen, is iemand een startsignaal laten geven en zelf zo hoog mogelijk springen op dit signaal.

Luister naar de starter

Ook voor de starter geldt: de ene starter is de andere niet. Sommige wachten heel lang tussen “op uw plaatsen” en het startsignaal en andere starters wachten korter. De meeste starters zijn echter wel consequent is wat ze doen. Als je goed luistert naar de starter in bijvoorbeeld de serie voor je, ben je hier wat meer op ingespeeld. Zo kom je niet voor verassingen te staan!

Wil je nog meer leren over de start? Kom dan naar de masterclass starten en keren op 3 mei of op 24 juni. Klik hier voor meer info!

Categories: Geen categorie, Nieuws